Hop til hovedindholdet

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd logo

Webinar: Frikommuneforsøg om øget velfærdsteknologi til borgere som ikke selv kan give samtykke


Dato og tid

Torsdag d. 28. januar 2021 kl. 14:00 til 15:30

Tilmeldingsfrist

Torsdag d. 28. januar 2021 kl. 09:30

Sted

ONLINE (VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd), Herluf Trolles Gade 11, 1052 København K ONLINE (VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd)
Herluf Trolles Gade 11
1052 København K

Webinar: Frikommuneforsøg om øget velfærdsteknologi til borgere som ikke selv kan give samtykke


Arrangementsbeskrivelse

Hvad sker der, når plejecentre og botilbud kan bruge sensorteknologi, døralarmer og kamerakig i arbejdet, selvom borgeren med handicap eller demens ikke kan give samtykke? hvad betyder det for borgeren, og hvad siger de pårørende? Få svarene på dette webinar om erfaringer fra frikommunenetværket med syv jyske kommuner.

Frikommunenetværket bestående af Favrskov, Herning, Holstebro, Silkeborg, Skive, Randers og Aabenraa kommuner har gennem de sidste tre år afprøvet teknologiske hjælpemidler og særlige døråbnere på afdelingsdørene. Formålet er at undersøge, om teknologierne kan supplere og styrke personalets pædagogiske og omsorgsmæssige indsats samt skabe øget sikkerhed og tryghed for borgerne. Hensigten er at give borgere, der ikke selv kan give samtykke til anvendelse af velfærdsteknologi, de samme muligheder for støtte som andre borgere, der selv kan tage stilling.

Teknologi med store etiske spørgsmål

Anvendelse af teknologi til borgere, der ikke selv kan give samtykke, befinder sig i felt med store etiske spørgsmål om, hvordan teknologierne hænger sammen med pleje, omsorg, privatliv, frihed og overvågning. Viden fra forsøgene er særlig aktuel set i lyset af den seneste ændring i loven om magtanvendelse, der gør det muligt at bruge tryghedsskabende velfærdsteknologi til borgere med demens og handicap.

På webinaret vil chefanalytiker Stinne Aaløkke Ballegaard fortælle om, hvordan det er gået med at implementere forsøgene samt om, hvordan teknologierne er blevet brugt i praksis, herunder hvordan de har påvirket arbejdsgange. Oplægget udfolder, hvilken betydning teknologierne har haft for borgere, medarbejdere og pårørende set i forhold til forsøgenes målsætninger:

  • Borgere: Øget livskvalitet, frihed og privatliv
  • Pårørende: Tryghed og tilfredshed
  • Medarbejdere: Bedre arbejdsmiljø

Herefter vil Centerleder Astrid Hindhede fortælle om erfaringer med teknologierne på Fuglsangsø Centeret i Herning Kommune: Hvordan har plejecenteret arbejdet med introduktion af teknologierne og kulturen på stedet, og hvilke muligheder og udfordringer oplever centeret at brug af teknologier som kamerakig og særlige døråbnere har givet?

Program:

14.00-14.10: Velkomst og introduktion ved Pia Kürstein Kjellberg, forsknings- og analysechef i VIVE

14.10-14.35: Tværgående resultater af frikommuneforsøget, Stinne Aaløkke Ballegaard, chefanalytiker i VIVE 14.35-15.00: Udbytte af frikommuneforsøget – set fra et kommuneperspektiv ved Astrid Hindhede, centerleder i Herning Kommune

15.00-15.30: Spørgsmål og diskussion. Ordstyrer: Pia Kürstein Kjellberg, VIVE

Evalueringen er bestilt af Social og Indenrigsministeriet.

Webinaret er gratis.

Samlet antal tilmeldte: 178